[...] witaminą D a BMI był silniejszy niż w grupie bez cukrzycy. Wnioski Badania epidemiologiczne takiej jak powyższe pokazują związki pomiędzy różnymi stanami w organizmie. Inne badania sugerują, że witamina D wpływa na sposób w jaki mięśnie radzą sobie z tłuszczem i energią i jest bardzo prawdopodobne, że niski poziom witaminy D jest rzeczywiście [...]
[...] dziwnego, że często łatwiej jest po nią sięgnąć. Jest to jednak pozorna oszczędność, bo w przyszłości mogą się pojawić konsekwencje zdrowotne i więcej wydamy na lekarzy, badania i leki, niż to, co udało się zaoszczędzić na jedzeniu. Oczywiście nie chodzi tutaj o to, by szastać pieniędzmi, kupować wszystko z etykietami wskazującymi, że coś [...]
[...] kilku łyżek nasion chia może wzmocnić efekty lekkiej diety redukcyjnej. Lekkiej, czyli rozsądnej, w której spożywa się do 500 kcal mniej, niż wynosi zapotrzebowanie. Wyniki badania zostały opublikowane w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Badanie Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 58 dorosłych osób z nadwagą oraz [...]
[...] ma korzystny wpływ np. na ryzyko sercowo-naczyniowe. Jednak ta granica jest znikoma, a za niewielkimi korzyściami mogą iść poważne skutki uboczne dla całego organizmu. Celem badania Romeo J. i wsp. było określenie wpływu umiarkowanego spożycia piwa na funkcję odpornościową zdrowych osób dorosłych, z uwzględnieniem różnic między płciami. Po [...]
[...] rozpatrywać indywidualnie. Należy zbadać: LH, FSH, T. całkowity, T. wolny, E2 (estradiol), PRL (prolaktynę), ewentualnie: test z GnRh, hCG, antyestrogenem, badanie nasienia, badania obrazujące, genetyczne. Najlepiej zgłosić się do specjalisty. Wiele informacji publikowanych w sieci zawiera błędne porady lub wręcz mogące pogorszyć sytuację [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Czego dowiesz się z tego artykułu? Co zapamiętać? Dla udanej redukcji najważniejsza jest odpowiednia dieta, a nie trening. Zwykle tłuszcz „pali się”, gdy stosujemy ujemny deficyt energetyczny. Według niektórych badań, diety wysokotłuszczowe mogą nasilać pozbywanie się tkanki tłuszczowej, jednak wg meta-analiz, skuteczność różnych modeli [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] nie wchodzisz chwilowo na pułap 160-180 uderzeń serca na minutę, to znaczy, że: ciężar jest za mały powtórzeń jest za mało lub wybierasz zbyt lekkie ćwiczenia. Referencje, badania: JAN HELGERUD i in. „Aerobic High-Intensity Intervals ImproveV ̇O2maxMore Than Moderate Training” Arthueltman „Endurance training amplifies the pulsatile release of [...]
Witamina D to mikroskładnik pokarmowy z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV. Jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona, dlatego witamina D jest dla nas niezbędnym składnikiem [...]
Jeszcze kilka lat wstecz o dietach wegańskich w sporcie było całkiem cicho. Oczywiście nie są one żadną nowością. Praktykuje się je praktycznie od zarania istnienia ludzkości. To jednak ostatnie wynalazki technologiczne, a zwłaszcza pojawienie się mediów społecznościowych, a co za tym idzie łatwość dostępu do informacji, spowodowała dosłownie [...]
[...] się do myślenia. Zdecydowanie lepiej bazować na wiedzy medycznej, wypowiedziach lekarzy i naukowców, a nie memach w internecie lub samych nagłówkach artykułów. Referencje, badania, literatura: Angel Lanas i in. A nationwide study of mortality associated with hospital admission due to severe gastrointestinal events and those associated with [...]
[...] serwatkowego w normalnych okolicznościach jest historią po 3-4 h, a kazeinowego po 6-8 h (oczywiście zależy to od parametrów osoby i ilości białka w porcji). Referencje, badania, literatura: Ronald J Maughan Hydration, morbidity, and mortality in vulnerable populations https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/70/suppl_2/S152/1811927 [...]
„Musisz jeść pięć posiłków dziennie” Jest to jeden z najczęściej powielanych mitów dotyczących diet stosowanych w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. Owszem, istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i [...]
[...] tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania wskazują, że unikanie śniadań (pomijając krótkie okresy redukcji tkanki tłuszczowej) nie zawsze wpływa korzystnie na nasz stan zdrowia, wiele z nich pokazuje, [...]
Tarczyca to gruczoł znajdujący się na szyi, który jest głównym regulatorem metabolizmu. Określa tempo metabolizmu spoczynkowego, czyli szybkość, z jaką organizm spala energię w stanie spoczynku. Jest również regulatorem poziomu energii, masy ciała i czynników takich jak apetyt. Źródła: Hypothyroidism in Context: Where We've Been and Where We're [...]
[...] raka jelita grubego była dodatnio skorelowana z konsumpcją mięsa i ryb, ujemnie natomiast ze spożyciem oliwy extra virgin. Podobne wnioski pojawiły się w kolejnych badaniach, a antynowotworowe właściwości oliwy okazały się wykraczać poza obszar przewodu pokarmowego, zmniejszając ryzyko rozwoju raka prostaty i trzustki. Linki do [...]
[...] użycie pasa chroni przed kontuzjami? Wiele osób sądzi, iż pas chroni przed kontuzjami np. dolnego odcinku grzbietu. Nie ma na to przekonujących dowodów, mało tego - niektóre badania wskazują, iż używanie pasa przyczynia się do zwiększonego ryzyka odniesienia kontuzji. Analiza danych od 245 startujących w zawodach trójboistów (w tym elitarnych [...]
Cellulit, często nazywany również “pomarańczową skórką”, jest zmorą płci pięknej. W dzisiejszych czasach statystycznie co druga kobieta się z nim zmaga, lecz czym tak naprawdę jest cellulit, który oszpeca damskie ciała? Jak mu zapobiec i jak z nim walczyć? Podsumowanie Pomimo iż dieta i treningi, jak wiadomo, poprawiają nasze zdrowie i wygląd. Są [...]
[...] w moście (jeden przypadek) Podsumowanie Nie istnieją bezpieczne dawki DNP. Ta trucizna szkodzi w każdej ilości, niszczy wszystkie narządy i wg danych przytoczonych w badaniach naukowych zabiła dziesiątki osób. Życie jest za krótkie, by sięgać po DNP. Referencje: Mateusz Szala, Tomasz Sałaciński „2,4,6-trinitrotoluen jako źródło [...]